Zmiany od 1 kwietnia
“Według wstępnych danych GUS inflacja w styczniu bieżącego roku obniżyła się do 3,9 procent (rok do roku) i było to najniższe tempo wzrostu cen konsumpcyjnych w tym ujęciu od marca 2021 roku. Wyraźnie spadło także roczne tempo wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych – do 4,9 procent w styczniu bieżącego roku (tj. najniżej od września 2021 roku)” – podano w komunikacie.
“Szacuje się, że w lutym i marcu bieżącego roku zarówno inflacja jak i tempo wzrostu cen żywności utrzymają się w tendencji spadkowej. Niższej dynamice cen żywności będą sprzyjać spadkowe tendencje cen na światowych rynkach rolnych, a także silny efekt bazy, wynikający z wysokiego wzrostu cen żywności przed rokiem” – dodano.
Obniżona stawka VAT na podstawowe produkty spożywcze obowiązuje od 01.02.2022 roku i stanowiła jeden z elementów tarczy antyinflacyjnej. Obejmuja ona obecnie produkty takie jak mięso, jaja, mleko i produkty mleczarskie, ryby, zboża, miód naturalny, orzechy, warzywa i owoce.
Jak podaje MF, została wprowadzona przy odczycie inflacji za styczeń 2022 roku na poziomie 9,2 procent. Obecne dane Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wskazują na spadek inflacji. Na początku bieżącego roku wynosiła ona 3,9 procent.
Źródło: Ministerstwo Finansów